Shëndeti
Me Fjalën “Shëndet” nënkuptojmë “Gjendjen trupore, jotrupore dhe shoqërore të mbarëvajtjes” si shkon. Shëndeti nuk eshtë cdoherë nje Gjendje e njejtë, por nje Proces. Cdo Ditë duhet Njeriu të marr me mend që të mund të përshtatet ne kushtet e Ambientit.Cdo Njeri e merr Shëndetin ndryshe sipas tij. A ndjehet I shëndosh apo I sëmuar, mvaret shumëherë nga Rrethanat.
Sëmundja
Me Fjalën” Sëmundje” sot më së shumti kuptohet “nuk ndjehet mirë/ i-e lumtur”. Njeriu nuk është më në Baraspeshë ndërmjet Shëndetit dhe Sëmundjes, por më shumë qëndron nga ana e Sëmundjes. Është një Situatë, në të cilën ska Harmoni me veten dhe as me Ambientin ku jeton. Sëmundja tani mund te qëllon Shpirtin apo Trupin.
Sëmundja nuk është për secilin e njejtë. Ajo do të ndikojë nga Prejardhja, nga Vlera dhe Edukata, që Njeriun veqse ka goditur. Ndikimet e Sëmundjes gjithashtu të ndryshme mund të ndikojnë. Për shumë Njerëz është Mundësia që ata më shumë të mendojnë në Stilin e Jetës dhe Kuptimin e Jetës (të kuptojnë Domethënien e saj për cka ata nga Allahu janë kriju). Për disa Njerëz, Sëmundja është një Shancë e madhe, që ata të fillojnë një drejtim tjetër ri të Jetës së tyre.
Vetëdija
Njeriu të jetë I vetëdijshëm don të thotë “të jesh I vetëdijshëm për veten e tij”. Nga Shtresa filozofike me ketë është menduar, që Njerëzit të mund të njohin vet Personalitetin e tyre, nëse mbi atë mendojnë Kush dhe çka jam unë?
Në Gjuhën popullore të jesh I vetëdijshëm, ka një Ndjenjë të vlerësuese. Një Ndjenjë e mirë e Vetvlerës është që, Njeriu të jetë I kënaqur me Veten e tij.
Një Ndjenjën Vetvlerës se dobët është që, Njeriu keqëson Kualitetin e jetës dhe Aftësitë e mundësisë. Njerëzit me këtë Ndjenjë të dobët ndihen shumë ne Nivel të ulët, mundin shumë keq të vendosin, nuk duan të bëjnë gabime dhe shumë pak besojnë tek të tjerët.
Një Vlerësim I fortë tek Ndjenjat e mira të Vetvlerësimit drejton aty që, Njerëzit Aftësitë dhe Mundësitë e veta shumë I vlerësojnë, edhe kjo mund ti sjell ata në disa Probleme të Jetës.
Pasqyra e Njeriut
Shumëherë Njerëzit kanë pyetur:
-“Kush jemi Ne”?
-Cka na dallon Neve nga gjallesat e tjera?
-Cka përbën Njeriu?
-Cka na nevojitet Neve? Të gjitha këto Pyetje kanë Përgjigjje të plotë brenda ne Islam.
Sot njihet Njeriu si një Individ I tëresishëm. Me fjalën Individ është menduar, se cdo Njeri është I shkëlqyeshëm dhe Jeta e tij përkatësisht personale perfekt e krijuar është. Uniteti I tij veqohet përmes Prejardhjes së tij, Vlerës së tij, Personalitetit të tij dhe Artit, se si vet ai në Shoqëri sillet. Pasqyra e Njeriut vlerësohet edhe ne bazë të Drejtave dhe kujdesit të Njeriut, sipas Kulurës –Fesë së tij dhe Shoqërive, të cilat mund të jenë të ndryshme. Megjithatë Cdo Njeri sipas krijimit I ka të Nevojat dhe të Drejtat e njejta sikur të gjithë Njerëzit e tjerë.
Me fjalën Pasqyra e Njeriut si Individ në tërësi nënkuptojmë, se ai me të gjitha këto Pikëpamje, Njeri takon të mbetet.
Identiteti I Njeriut
Pyetja <<Kush dhe Cka jam unë ? >> drejton ne Identitetin e veqantë. Ka Paraqitje të ndryshme mbi këtë, cka Identiteti I Njeriut përbën? Sa me intensiv Ndryshimet të përjetohen, aq me I fortë ndikon Identiteti. Tek Identitetet e vështira, atëherë flitet mbi Krizat e Identitetit.
ANATOMIA E NJERIUT
Anatomia e Njeriut është Studimi shkencor i Morfologjisë së Trupit të Njeriut të rritur. Anatomia ndahet në:
1. Anatomi bruto dhe
2. Anatomi mikroskopike.
Anatomi bruto (ose Anatomia topografike, Anatomia rajonale ose Antropotomia) është Studimi i Strukturave anatomike që mund të shihen me Sy të lirë, pa ndihmën e Thjerrëzave mikroskopike.
Anatomia mikroskopike është Studimi i Strukturave anatomike me ndihmën e Mikroskopit, e cila përfshin Studimin e Organizimit të Indeve dhe Studimin e Qelizave. Studimi i Rrethinës së pjesëve të Trupit dhe vendndodhjes së tyre në Kirurgji luajnë një Rol të rëndësishëm bëhet në Anatominë topografike. Krahasimi ndërmjet pjesëve të Trupit të qenieve të gjalla bëhet në Anatominë krahasuese. Mësimet, kërkimet dhe studimet për pjesët e Trupit të Organizmave zhvillohen në Institutet e ndryshme shkollore, për të cilët në Rrethin e ngushtë quhet Anatomi. Anatomia e Njeriut së bashku me Fiziologjinë dhe Biokiminë është Themeli i Shkencës ne Mjekësi.
NDARJA E ANATOMISË
Anatomia përfshin të gjitha Pjesët e Trupit duke filluar nga Skeleti, i cili përbën Pjesën strukturore, pastaj Sistemi muskulor i cili ka një lidhje perfekte me Muskujt, Sistemi i qarkullimit të gjakut, Sistemi nervor, Lëkura dhe organet e brendëshme.
Skeleti është Tërësia e Kockave të Trupit, të cilat lidhen me njëra-tjetrën me anë të Kyçeve. Skeleti i Njeriut përmban 210 deri ne 240 Eshtra. Boshti i Skeletit përfshin Kockat e Fytyrës, të Kafkës dhe të Shtyllës vertebrore, ku qëndrojnë Brinjët. Skeleti lidhet me Gjymtyrët e sipërme me anë të Brezit ne Formë të legenit.
Skeleti i Njeriut përbëhet nga:
1. Eshtrat
2. Kyqet -Nyjet
3. Kafka
4. Nofulla
5. Vertebra
6. Kafazi i Krahërorit
7. Gjymtyrët e sipërme
8. Shpatulla
9. Krahu
10. Parakrahu
11. Gishtat e Dorës
12. Gjymtyrët e poshtme
13. Legeni
14. Kofsha e Njeriut
15. Gjuri i Njeriut
16. Gishtat e Këmbës.
Çdo pjesë e Skeletit përmbush një Funksion të caktuar:
- Kockat e Boshtit të Skeletit mbajnë Trupin dhe mbrojnë Organet jetësore, kurse
- Kockat e Gjymtyrëve bëjnë të mundur Lëvizjet e shumëllojshme, kontribojnë në Qëndrueshmërinë e Trupit, bëjnë të mundur Ecjen si dhe Kapjen ne Shtrëngimin e Objekteve.
KOCKAT mbahen nga një Sistem gjenial Nyjesh, që i mundësojnë Kurrizorëve të lëvizin. Kockat nuk janë aq të forta dhe të rënda siç duken. Nga brenda kanë Hapësira boshe, që i bëjnë të lehta dhe lejojnë Kalimin e Enëve të Gjakut dhe të Nervave. Kockat janë Inde të gjalla - ato rriten dhe shërohen vetë, një lloj si Lëkura. Në raste të thyerjes së ndonjë Kocke, Indi i ri kockor formohet me shpejtësi dhe plotëson boshllëkun. Me rastin e stërvitjeve të Trupit, ato ngjeshën dhe bëhen më të forta. Kockat lidhen mes veti me Nyje, të cilat ju mundësojnë atyre njëherit që të mund të lëvizin. Nyjet tek Gishtat, Bërrylat dhe Gjunjët punojnë si kryesore, duke kufizuar lëvizjen kryesisht vetëm në një Drejtim. Po ashtu është karakteristike edhe Nyja e legenit dhe e Shpatullave që kanë formën e një Topi brenda një Zgavre. Kjo zgjidhje i lejon Krahët dhe Këmbët të lëvizin lirisht në çdo Drejtim. Në të gjitha Nyjet e lëvizshme ndodhet një Lëng që rrethon Nyjen dhe e bën atë të lëviz me lehtësi.